Mooie ontmoeting

Wonderlijk genoeg ontmoetten we kortgeleden Harry HOFFMANN, een Duitse YWAM zendeling, die 20 jaar in China heeft gediend. Eenmaal terug in Duitsland, startte hij net voor COVID een serie online over ‘membercare.’ Maudy heeft dit opgepikt en deze  membercare (cuidado misionero) is nu de kern van haar bediening. Deze ontmoeting was puur toevallig in één van de kerken die wij in 2018 hier in Viña del Mar al bezochten, een stad van één miljoen inwoners en vele, vele kerken. Harry gaf een workshop over ‘caregiving,’ en één van onze contacten aldaar appte ons of we de workshop bij wilden wonen. Uitgerekend in dat grote Zuid-Amerika, in het relatief kleine Chili, niet in Santiago als enorme hoofdstad, maar in Viña del Mar, en uitgrekend in die kerk! Hoe is het mogelijk. God’s besturing is preciezer dan de afstandsbesturing van een drone… We hadden een fantastische ontmoeting, en werden gesterkt in de ingeslagen weg. 

Toen Harry startte met membercare – mede door eigen moeilijke ervaringen en eenzaamheid – rekende hij op niet meer dan 50 deelnemers en ‘zou daarna wel zien!’ In totaal over alle sessies heen, reageerden meer dan 5.000 zendelingen van over de hele wereld… en nu is het Global Membercare Network een wereldwijde beweging geworden. Wie nu nog beweert dat membercare niet nodig is, is een dagdromer. Maar God weet beter wat nodig is, en heeft Harry op uitzonderlijke wijze gebruikt voor dit belangrijke werk.

Zendingsonderwijs/ mobilisatie

Naast zijn gewone werk, is Jacques momenteel bezig een curriculum te schrijven over zending, hetgeen door enkele rondes van revisie, meelezen en taalcorrectie heen moet, voordat het ‘Salonfähig’ is. Is het eenmaal goedgekeurd, dan wordt dit pakket in de vorm van een cursus, lezingen en interactief beeldmateriaal (online én offline) uitgerold over (om te beginnen) de honderd kerken hier in de regio Valparaíso. Vanuit het Baptist Theologisch centrum hier krijgt Jacques hulp bij dit project.

Dit programma wordt echter inter-denominationaal, toepasbaar in verschillende kerkelijke groeperingen. In zending tellen theologische (ge-)/ verschillen niet, en gaat het om de eenduidige boodschap van God aan de mens: ‘Keer terug naar Mij!’ 

De opzet is vrij van auteursrechten, toegankelijk voor iedereen in Spaans en Engels, en krijgt misschien nog een Frans vervolg. De opzet is zodanig dat kerken het programma zélf kunnen draaien, waardoor op termijn wij onszelf overbodig maken, en elders in de wereld aan de slag kunnen, totdat wij het niet meer op kunnen brengen. In zending bestaat het fenomeen pensioen niet, maar de energie die het oplevert overtreft de rust van een kalme oude dag vele malen. 

Moeder Teresa zei al terecht: « ik heb de eeuwigheid om uit te rusten! » Gezien de staat waarin de wereld verkeert, is er geen tijd te verliezen of te verdoen aan futiliteiten, maar is er werk aan de winkel. Hoe meer arbeiders de oogst ingaan, nu het nog tijd is om te oogsten, hoe beter het is.

Bid u mee?

Leave A Comment