Visumverlenging

Ook dit is weer een wonderlijk verhaal geworden! Bijna onwaarschijnlijk…

Tot nu toe moeten we elke drie maanden het land uit, om ons visum voor telkens drie maanden te verlengen. Dit is in principe ongelimiteerd mogelijk. Maar is wel een tijdrovende en kostbare zaak. Een advocaat uit onze vriendenkring, gespecialiseerd in migratiezaken, kijkt naar de mogelijkheden op langere termijn.

Eind april 2023 was het weer tijd. Dus, boekten wij onze busreis naar Uspallata, Argentinië waar we om niet in een huisje mochten verblijven van een bevriende Baptisten voorganger in Uspallata. Echter, het betalen bij de busterminal lukte niet: het systeem weigerde. Na beloofd te hebben de volgende dag terug te komen om te betalen met contanten, reserveerde men de reis in het systeem.

De volgende dag wachtte ons een verrassing: géén reservering meer te vinden in het systeem. De dame achter de balie verzekerde ons dat de bus normaal helemaal niet naar Uspallata gaat, maar naar Mendoza verderop. Wat nu? We besloten even pas op de plaats te maken voor beraad. We verlieten het loket en gingen terug naar huis. Diezelfde avond zouden wij eters krijgen. Dit echtpaar – de voorzitter van de kerk in Villa Alemana – Nicolas en Alejandra Donoroso, bleek familie te hebben in Mendoza. Ze zouden eind april daarheen. En of we geen zin hadden, om mee te rijden. Zo gezegd, zo gedaan.

Het bleek een gezellige en mooie autorit. We doorkruisten ‘La Cordillera,‘ een onherbergzaam, leeg en dreigend gebergte dat eerder op een maandlandschap lijkt dan op aardse bergen. De rit duurde ongeveer 8 uur, waarna we veilig bij de familie van Nicolas & Alejandra in Mendoza aankwamen. Hier mochten we ook overnachten, de gehele periode.

Deze familie bestaat uit drie nichten van Alejandra, waarvan twee getrouwd en met kinderen. Echter, in de afgelopen drie jaar tijd verloren deze nichten hun beide ouders, en één van hen een kind. Een, ons onbekende, andere zus verliet plotsklaps man en kinderen en verdween, drie kinderen achterlatend. De resterende zussen vangen hen nu op in hun eigen huis, maar er is te weinig inkomen van de twee echtgenoten om al deze monden te voeden. Ondanks dit proberen ze het voor elkaar te brengen. En tevens ondanks dit alles hun enorme gastvrijheid. Hartverwarmend. We hebben een flinke gift in US dollars kunnen achterlaten, geld wat we anders aan bus en hotel kwijt zouden zijn.

Daags na onze aankomst in Mendoza, zouden we naar het Chileens consulaat in Mendoza. Daar werden we gastvrij ontvangen door de vice-consul, Jean-Pierre Ron. Deze bleek christen te zijn, Chileen en zoon van zendelingen in Nieuw-Zeeland, waar hij lang woonde. Hij sprak dus uitstekend Engels. We hadden een lang gesprek. Het werd een mooi gesprek en de avond erop zouden we elkaar weer zien in een restaurant in het grote park van Mendoza, samen met zijn echtgenote Suzanna. Ook dit werd een mooie ontmoeting. Alejandra en Nicolas vertelden van de situatie bij hun nichten thuis.

Nu wil het geval dat Suzanna, de vrouw van de vice-consul, een bediening in Mendoza heeft om regelmatig arme mensen in arme wijken op te zoeken, en hen te bemoedigen met bijstand en gebed. Veel Argentijnen zijn van huis uit katholiek, dus er is altijd een ingang. Suzanna bood aan de zussen van Alejandra en de kinderen regelmatig te gaan bezoeken, ook als oom en tante Nicolas & Alejandra alweer terug zouden zijn in Chili.

Al met al is van ons visum weinig terechtgekomen – sinds de wetswijziging vorig jaar in Chili – geeft het consulaat geen visa meer af, maar gaat dit centraal via een website van de overheid (migracionesdechile.org), dus de vice-consul kon alleen maar advies geven. Op de terugweg naar Chili, kregen we bij de grens weer een visum voor de volgende drie maanden, en dat was dat. Maar het goede nieuws is dat Suzanna hulp, bijstand én gebed kan bieden aan dit gezin van de drie zussen in Mendoza. De drie zussen, hun twee echtgenoten én alle kinderen zijn intussen regelmatig door Suzanna bezocht en zijn erg nieuwsgierig naar het evangelie, wat Suzanna met hen deelt.

Zo werd onze rit én ons visumverzoek door God mooi gebruikt, om mensen in nood verlichting te brengen! En dat visum? Dat komt ook wel goed! We weten dat God ook dit in Zijn hand heeft.

Gloria a Dios!

Jacques en Maudy

Leave A Comment