Zomerbranden en aardbevingen

Op het zuidelijk halfrond is het zomer.

In de noordelijker, drogere regio’s (zoals de zgn. ‘Quinta Région’) van Chili is er dan aanzienlijk grotere kans op (bos-)branden.

Zo ook vandaag, 2 februari 2024. Er waren in totaal in de deel-regio (Région Valparaíso) zeven brandhaarden, waarbij ruim 1.000 huizen verloren zijn gegaan. Vele gezinnen zijn ontheemd en worden tijdelijk ergens opgevangen waar dit kan. Ook het huis van de jonge voorganger van de ‘Primera Iglesia Bautista de Viña del Mar‘ (Eerste Baptistengemeente Viña del Mar, est. 1953) Pr. Marcos RIVAS ITURRA is vandaag volledig in rook opgegaan. Triest, temeer daar hij twee jaar geleden ook al zijn vrouw aan kanker verloren heeft. Enkele jaren geleden zijn ze vanuit Venezuela naar Chili gevlucht en hier een nieuw bestaan begonnen. Het lot is sommigen onzer niet bijster gunstig gezind, en Marcos is daar een voorbeeld van.

Enkele weken geleden legde een flinke brand in Viña del Mar vrijwel alle panden aan de ‘Calle Cruzeiro’ volledig in de as, waaronder een supermarkt. Zestig medewerkers van deze supermarkt staan hierdoor op straat. Aan deze calle (straat) staat ook het gebouw van de eerdergenoemde Primera Iglesia Bautista de Viña del Mar, maar dit gebouw is wonderlijk genoeg geheel gespaard gebleven. Op de derde verdieping van dit gebouw hebben wij de eerste drie maanden van ons verblijf in Chili gewoond.

Vandaag konden wij de rookwolken van twee van de brandhaarden vlakbij, duidelijk onderscheiden (zie video). De brand was te ver weg om een gevaar te vormen, maar de rook was goed te zien. Verderop in de avond was er ook een aardschok van 5,1 op de schaal van Richter, 72 km bij ons vandaan, en goed voelbaar (zie foto). Via de app van EMSC.eu blijven we eea volgen.

Uw voorbede en hulp in welke vorm dan ook, zijn welkom. Giften kunnen via het Internationale Rode Kruis of via St. Kruislinks (zie curix.eu/donate).

Jacques & Maudy

Leave A Comment